Behandling af udviklingstraumer i gruppe

Udviklingstraumer er defineret ved at noget i barndommen, var så voldsomt for ens system, at det ikke kunne bearbejdes og lagres rigtigt. Det betyder ikke at der skal være sket en voldsom hændelse. Hvis ens forældre eksempelvis ikke var i stand til at elske én, så er det en livstruende situation for et barn. Det sætter hele nervesystemet i højeste alarmberedskab. Et sådant beredskab har konsekvenser.

Konsekvenser der rækker langt ind i voksenlivet, hvis der ikke bliver gjort noget.

Arbejdsområder

For mange mennesker med udviklingstraumer, er det at være forbundet med andre mennesker, på samme tid ens største længslen og ens største frygt. Frygten kan føre én ud på mange forkludrede afveje, som kan være svære at forstå. Det vil for mange være det underliggende tema, og for mange handler terapien om at forstå hvad det er der spænder ben for den forbundethed.

Herunder kommer en mængde andre arbejdsområder som for eksempel:

Nogle gange skal man forstå, at det eneste man kunne gøre for at redde sig selv dengang, var at hade sig selv.

Andre gange bliver man nødt til at indse, at det som blev gjort mod én dengang, har man fortsat med at gøre mod sig selv.

Mest irriterende er det nok, at når vi arbejder med barndomstraumer, så er vi nødt til at gå langsomt frem, for at komme hurtigere derhen hvor vi ønsker.

For alle handler arbejdet om at få barndommen lagret rigtig, så den ikke forstyrrer nutiden. Det handler om at få en dyb grundfæstet følelse af at man nu er i sikkerhed, det er overstået, og man er værd at elske.

Gruppeterapi

Jeg har to forskellige grupper som arbejder med udviklingstraumer. Forskellen på de to grupper er antallet af deltagere og længden af hver session. Grupperne kører efter formen; langsomt åben. Det betyder at der kommer nye deltagere ind i gruppen, når andre stopper. Grupperne forandrer sig dermed over tid. Derfor er det min vurdering hvilken gruppe man placeres i.

I øjeblikket har gruppedeltagerne været i grupperne gennem længere tid. Derfor kræver det et individuelt forløb inden man kan deltage, for at alle får størst muligt udbytte af gruppen.