Psykisk ækvivalens

Psykisk ækvivalens er en normal tilstand, som alle jævnligt oplever. Den opstår når man ens nervesystem er i arousal, altså højt aktiveret, pga. stress, pres eller lignende. Det hindrer adgangen til den mere reflekterede og nuancerede del af hjernen. Derfor bliver det nogle mere simple, følelsesbetonede (og ofte gamle) sandheder der bliver dominerende. Problemet med psykisk ækvivalens er, hvis man for hurtigt og for ofte kommer i den tilstand, og har svært ved at komme ud af den.

Et eksempel

Det kan være at du beder din kæreste tage skraldespanden med ned når han går. Når han glemmer det, laver du den konklusion at han er ligeglad med hvad der betyder noget for dig, og at han i virkeligheden er ligeglad med dig. Måske er det en følelse du kender rigtig godt fra din barndom eller et andet sted i dit liv. Når psykisk ækvivalens tilstanden har godt fat i dig, er du ikke i stand til at huske at han faktisk er rigtig sød, at han nok er lidt fraværende fordi han er nervøs for noget på sit arbejde eller at han faktisk bar 100 andre ting ned i storskrald.

Hvis tilstanden fortsætter begynder du at lede efter tegn på at han er ligeglad med dig, og i det system kan alt blive fordrejet til tilstandens fordel. Hvis han siger noget sødt er det bare fordi han vil have dig til at tro at han er glad for dig, for at du ikke skal opdage at han er ligeglad. Alt godt kan blive til noget dårligt. Det kan også være at tilstanden bliver vendt mod dig selv, så du tænker at det er klart at han ikke kan lide dig, når du er sådan en sur, krævende kæreste.

Eskalering

Når tankerne først kører afsted skaber de mere uro og fastholder én i psykisk ækvivalens tilstanden. Det er en ond cirkel som man kan have brug for hjælp til at komme ud af. Det er nødvendigt at falde til ro, før man kan tænke nuanceret og mærke andre følelser igen.

Problemet er, hvis ens grundtilstand er meget urolig, og der derfor skal meget lidt til før man er overbelastet. Det skyldes typisk at ens nervesystem er i ubalance og den parasympatiske (beroligende) del fungerer dårligt. Det er vigtigt at få lavet om på.