+Terapigrupper

Behandling af udviklingstraumer i gruppe

Siden 60’erne har undersøgelser vist, at 65% af enhver given population vokser op og udvikler en sikker tilknytning. Det er jo dejligt for dem, men det betyder altså at 35% udvikler en eller anden form for usikker tilknytning.

Usikker tilknytning

At være usikkert tilknyttet, er et udviklingstraume. Ordet traume kommer af ordet sår. Når man som barn ikke er knyttet til nogen som man er sikker på er der for én, så bliver det et stort blødende sår. Når noget fremover berører noget i nærheden af det sår, så er det smertefuldt.

Et udviklingstraume er altså ikke en enkeltstående hændelse, men handler om, om man har nogen at søge hjælp og tryghed hos, når noget er svært. Følelsen af at der er nogen der er der for mig, når jeg har brug for det.

Strategier

Hvis man ikke har nogen, bliver man nødt til at udvikle strategier for at klare sig. Man skal klare smerten over den utryghed, over følelsen af at man ikke er værd at elske, og over det der reelt sker. Det er mere end man kan holde til som barn, derfor klarer man den typisk ved at lukke ned eller løbe stærkt eller kæmpe.

Mange mennesker lever et helt liv, hvor de er i en af de tre positioner. De har vænnet sig til det fra barndommen og tror at det er sådan livet er. Det er et hårdt liv.

Gruppeterapi

Alle de ting og meget mere, er noget af det vi arbejder med i terapigrupperne. For de fleste er det hårdere at være i gruppeterapi end individuel terapi, men det giver mulighed for at arbejde på en meget direkte måde med ens forhold til sig selv i verden.

Jeg har to forskellige grupper som arbejder med udviklingstraumer. Forskellen på de to grupper er antallet af deltagere og længden af hver session. Grupperne kører efter formen; langsomt åben. Det betyder at der kommer nye deltagere ind i gruppen, når andre stopper. Grupperne forandrer sig altså, alt efter hvem der deltager. Hvis du gerne vil ind i en gruppe snakker vi sammen om, om jeg har en gruppe der passer til dig og det du gerne vil have ud af din terapi.

Mange bliver meget glade for gruppen og de andre deltagere. Derfor er forløbene i gruppe typisk langvarige. Det er en god ide at være indstillet på det, så du ikke har en plan om et højskoleophold om 3 måneder.