Terapi

Udviklingstraumer

Det er svært at give en kort definition af begrebet udviklingstraume, fordi det på den ene side er så usynligt og på den anden side har så vidtrækkende konsekvenser.

En af dem der gør et stort arbejde for at udbrede kendskabet til konsekvenserne af traumer, er Gabor Maté. En af hans definitioner kommer her:

”Traumer er, når noget sker, der ikke burde ske. Og når noget ikke sker, der burde ske.”

Den første del er let at forstå. Når vi tænker på traumer i barndommen er vold, ydmygelser og overgreb nogle af de ting vi alle ved ikke burde ske. Den anden del er sværere at få øje på. Hvilke konsekvenser har det, når der ikke sker det der burde ske, og hvordan ved vi at det ikke sker? Det er svært at huske noget der ikke er sket.

Sikkerhed og betydning

Nervesystemet scanner konstant omgivelserne for at besvare to spørgsmål:

Am I safe?

Do I matter?

Som barn er det vigtigt at få en grundlæggende følelse af at være betydningsfuld og af at være i sikkerhed. Sikkerhed er mere end fraværet af trussel. Sikkerhed kommer med at være knyttet til nogen og have følelsesmæssig betydning for dem.

Følelsen af at være i sikkerhed og have betydning er det der bør ske i barndommen.

Indre hændelser

Videre definerer Gabor Maté at;

”Et traume er ikke det der sker for dig, men det der sker inde i dig, når noget sker.” 

Det bygger på den polyvagale teori, som beskriver hvordan nervesystemet skifter tilstand, når man føler sig truet. Det handler altså ikke om hvad der konkret sker, men om hvordan det opleves.

Hvis nogen på din arbejdsplads beder dig, stille og roligt, om at du gør noget på en anden måde, men du får samme følelse som når din far råber ad dig eller siger at du nok aldrig finder en kæreste. Hvis det rammer følelsen af at være uelskelig, til besvær og samtidig dårlig til at tage imod kritik, så handler det ikke om den konkrete situation, men om nogle gamle følelser der bliver aktiveret.

Følelsesmæssige flashbacks

Samme fænomen definerer Gabor Maté som;

”Et udviklingstraume er ikke noget der er sket, men noget der sker nu.” 

På samme måde som voldsomme og traumatiserende hændelser giver flashbacks, giver udviklingstraumer flashbacks, de har bare en anden karakter. Mange har ikke nødvendigvis specifikke erindringer om ubehagelige oplevelser, derfor popper der ikke gamle billeder op. Derimod bliver man som i eksemplet taget følelsesmæssigt tilbage til en gammel tilstand.

Det defineres også som emotionelle flash backs. Pointen er, at nervesystemet reagerer med et alarmberedskab der hører til en anden tid og en anden kontekst.

Heldigvis bliver hjernen ved med at være plastisk og foranderlig hele livet, så systemerne kan ændre sig, nervesystemet kan godt komme i ro.