Terapi

EMDR

EMDR står kort og godt for; Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Det er en anderledes terapiform end traditionel samtaleterapi. Der er mindre dialog, og i stedet bearbejder man traumer ved hjælp af øjenbevægelser. Du kan finde en del demonstrationer på fx youtube.

Teoretisk

Teorien bag EMDR er, at de ubehagelige oplevelser du har haft, som ikke er blevet bearbejdet, lagres i amygdala, i stedet for at blive lagt på plads i langtidshukommelsen. Amygdalas opgave er hele tiden at råbe; ALARM, når noget ligner det der tidligere var farligt. Når episoder ligger dér, bliver de ved med at aktivere alarmsystemet.

Det er selvfølgelig pointen med alarmsystemet, fordi det skal forhindre os i, at ubehagelige situationer gentager sig. Problemet er at nogle episoder ”sidder fast” og ikke opdager at noget der var farligt engang (fx fordi du var barn), ikke længere er farligt.

Francine Shapiro som opfandt EMDR fandt ud af at øjenbevægelser igangsætter den proces hvor hændelser bearbejdes. Det er den teknik der anvendes i EMDR.

EMDR kan opleves som en voldsom behandlingsform, fordi man skal slippe kontrollen og bare følge med i hvad der dukker op fra hukommelsessporene. Samtidig er man i fuld kontrol og kan til enhver tid stoppe eller sætte forløbet på pause. Min opgave er også at gøre det trygt og sikkert at bevæge sig ind i de gamle erindringer.

Tidsperspektiv

Når noget er tilstrækkeligt bearbejdet, dukker der typisk af sig selv nogle helt andre selvforståelser og dermed følelser op. Pludselig kan man se at; jeg var da god nok, jeg var uskyldig, jeg kan sagtens klare mig eller noget helt andet.

EMDR er ikke noget quick fix. Behandlingen af et traume kan strække sig over mange sessioner. Til gengæld er det overstået når det er overstået.