NARM står for Neuroaffectiv relationel model. Det er en behandlingsmetode, som er særligt udviklet til behandling af udviklingstraumer.
Overlevelsesstrategier
For at klare en opvækst som ikke giver én følelsen af at være betydningsfuld og i sikkerhed, udvikler man forskellige overlevelsesstrategier. De giver ofte problemer i voksenlivet, hvis de fortsætter med at være aktive, når de ikke længere er nødvendige. Dermed forhindrer de én i at leve det liv man gerne vil.
Hearts desire
Ifølge Laurence Heller, som har udviklet metoden, aktiveres ens overlevelsesstrategier, når man kommer i kontakt med ens inderste ønsker eller behov.
I terapien spørger jeg typisk hvilken følelse der ville være den bedste at gå fra terapien med. Det lyder simpelt, men er et meget svært spørgsmål. For mange er det et no-go at forestille sig at de skal tænke (og føle); fx det skal nok gå, jeg må gerne gøre det jeg har lyst til, eller jeg er god nok som jeg er.
Stille og roligt, uden at dømme, undersøger vi så hvad der forhindrer én fx i at have følelsen af at det nok skal gå. Typisk gør det én meget bange, og straks opremser hjernen alle de mulige forestående katastrofer. Eller fortæller én at det kan man jo overhovedet ikke finde ud af. Eller at man ikke skal stole på sådan en psykolog, hun siger kun tingene fordi hun får penge for det. Osv. osv. Det er alle ens gamle overlevelsesstrategier der bryder frem, og forhindrer én i at være i en tilstand hvor man faktisk kan mærke at man er på rette kurs og at det nok skal gå.
Ro
Langsomt begynder man at kunne ane hvordan det vil være at lande i en tilstand hvor man har følelsen af at det nok skal gå og at man godt kan klare sig. At lande der giver en næsten ufattelig ro, og en følelse af at alt er muligt.