Sara Hauge

Terapi

SOMA

Sonia Gomes har udviklet metoden SOMA embodiment til behandling af udviklingstraumer. Det er en metode der benytter bevægelse og berøring til at forløse traumer.

Kropslig forløsning

Teorien bag SOMA er, at traumer medfører et brud på forbindelsen til kroppen. Derfor kan traumer ikke bearbejdes, uden at der er en kropslig forløsning. Kunsten er at lære at mærke hvad det er kroppen ”kalder på”. Kroppen forstår at hele sig selv, men vi skal lære at høre efter.

Bevægelse

Med forskellige øvelser eller bevægelser arbejder vi på at få kontakt til kroppen og få genoprettet balancen. Mange oplever, at dagligdags bevægelser kan aktivere en dissociativ, nedlukket tilstand eller et alarmberedskab. I stedet for at tage sig af de reaktioner, knokler mange mennesker videre og forsøger at ”fungere normalt”.

Berøring

At tage imod en omsorgsfuld hånd på skulderen kan aktivere udviklingstraumer. Manglende tiltro til at der er plads til ens følelser eller ubehag ved at noget føles rart, kan være reaktioner man kommer i kontakt med, når man tager udgangspunkt i kroppen.

Respekt og kontrol

I praksis bruger jeg kun SOMA når der er en helt klar aftale om at det er det vi gør. Når vi arbejder med en mere kropslig tilgang, er det helt afgørende at der er en sikkerhed for at man kan sige fra. Ikke kun at; det er ok at sige nej, men at man får hjælp til at mærke efter og stå ved sit nej.

Nej tak til SOMA er faktisk SOMA.